Demo - Slides fadeIn

 • Sponsor Steyaert Verzekeringen
 • 5
 • Sponsor Veco-Motoren
 • Sponsor TV Westhoek
 • Info Gentlemendriver Association
 • Sponsor Motul
 • 3
 • Sponsor Pvparts
 • Sponsor Andes Motorsport
 • 5
 • Sponsor Q Team
 • 6
 • 2
 • Sponsor Tanghe
 • 3
 • 5
 • Sponsor CC-cars
 • 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YHRO - Ypres Historic Rally Organisation

 

Boezinge, is een understanding geworden in de rallywereld. De “Ypres Historic Rally” gaf het startschot om het landelijk dorp op kaart te zetten. Nu is er nog de “Memorial Serge Messine”.

 

De Ypres Historic Rally, is opgericht door John Vandevenne en Luc Pyncket, en is gestart als het klein broertje van de toen nog Ypres Westhoek Rally.

Van de mensen uit de beginperiode blijven er niet veel meer over.

Al te vaak hebben we afscheid moeten nemen van mensen waarvoor het nog veel te vroeg was om heen te gaan.

Luc … (de toenmalige secretaris), Phillipe Jacques (op dat moment voorzitter) en Serge Messine ( voorzitter).

Allen laten een lege plaats na in ons hart. Rust in vrede.

 

De eerste edities van ons evenement telde slechts een tiental deelnemers met vooral Britse piloten, de heimat van de historic rally’s.

Deze tak van autosport was, toen, immers nog onbekend in de lage landen en weinigen zagen brood in deze formule.

Maar zoals geweten, de aanhouder wint en stilletjes aan groeiden we tot een heuse rally door het nodige leergeld te betalen.

Deze, vanuit de Britse contreien, overgewaaide discipline, deed hier bij piloten die gestopt waren of oud winnaars van de toen 24h Van Ieper terug naar het stuur grijpen.

Het was immers een goedkope formule om terug de adrenaline door de adres te laten vloeien.

Maar waar we nu heel fier op zijn is dat wij de grondleggers zijn voor het nu bekomen resultaat van de historic rally’s in België.

 

Na de Britten volgden andere buitenlanders en het geheel kreeg vorm en andere rally’s sprongen mee op de kar, zodat er na enige tijd kon gesproken worden van een heus Belgisch Kampioenschap.

Ieper is altijd al een toonbeeld geweest op gebied van organisatorisch vlak en zo besliste de “MSA”, zeg maar de Britse “RACB” om onze rally, als enig buitenlands evenement op hun kalender te zetten.

Belgische piloten waren niet van zin hier het gras onder hun voeten te laten wegmaaien en gingen een kijkje nemen overzee zodat er met gelijkwaardig materiaal de concurrentie kon worden aangebonden met de buitenlanders.

 

Door het grote aantal deelnemers werd Ieper te klein om samen met de moderne rally een vlot verloop van de rally te hebben.

Met een tussenstop in Poperinge werd Boezinge het mekka van de “Ypres Historic Rally”.

Tijdens het rallyweekend vind men er nu de sfeer van weleer op de Ieperse markt terug en kunnen de fans de rallypiloten van dichtbij benaderen en dat blijkt een grote aantrekkingskracht te zijn, want reeds met de shake down zijn er al duizenden mensen op de been om toch maar de sfeer te kunnen opsnuiven.

Dat is grotendeels te danken aan de organisatie, maar ook de bewoners van Boezinge dragen hun steentje bij, waarvoor dank.

 

Het was toen tijdens de periode dat Serge Messine aan het roer stond dat Frans Thevelin ons voorstelde bij de “FIA” en we werden een internationaal evenement. Dit betekende deelnemers uit gans Europa.

Een beloning voor ons en Serge, die er helaas niet meer is.

 

Philip Steyaert, huidig voorzitter van de “YHRO”, is de man op de juiste plaats en laat het bestuur draaien als een goed geoliede machine.

 

Mensen van verschillende organisaties lopen elkaar wel eens tegen het lijf en het was op een oldtimerrit dat Dirk Kestelyn, voorzitter van het “Kemmel Historic Comité”, Serge Cogge, bestuurslid bij “YHRO” aansprak voor de “Memorial Serge Messine”.

Plannen werden concreter uitgewerkt en het resultaat mag er zijn.

Het werd een hulde aan een boegbeeld uit de rallywereld op een manier die de autosportwereld siert.

Daarmee trokken we naar Mia Vanderjeugdt, vrouw van Serge Messine en met haar goedkeuring werd de Memorial een feit.

De opkomst van vele rallypiloten namen deel aan deze Memorial bewijst dat hij nog niet vergeten is.

Maar het is ook een bewijs dat mensen uit de autosport, mensen zijn met het hart op de juiste plaats.

Zo leert de buitenwereld de mens achter de piloot kennen.

Anderzijds werd een hartelijk weerzien van mensen uit de autosport die al enkele jaren van het toneel waren verdwenen.

Ook hier kwamen zelfs buitenlanders op af.

Het oogt allemaal heel mooi, maar liever, veel liever, had ik gehad dat we deze Memorial niet hoefden te organiseren.

 

Het was oorspronkelijk het idee om de Memorial eenmalig te laten doorgaan, maar wegens het grote succes en vraag van de deelnemers, zullen we proberen van er een jaarlijks evenement van te maken, telkens het eerste weekend van september, indien mogelijk.

 

De samenwerking tussen “KHC” en “YHRO” loopt uitstekend en het is een plezier om met die mensen samen te werken. Om de sleur niet te groot te maken werd beslist dat het leeuwenaandeel van het werk om en om zal gedaan worden.

Financieel wordt er over de brug gereden, niet dat het een winstgevende zaak is, maar dit is ook nooit de bedoeling geweest.

Met hulp van de nodige sponsoring lukt het wel om iedereen te laten deelnemen aan een democratische prijs.

Bij deze wens ik al onze sponsors nog eens bedanken, die het mee mogelijk hebben gemaakt om de eerste editie tot een geslaagd eindresultaat te brengen. 

 

 

 

 

 

 

 

Memorial Serge Messine © 2012-2013